Er moet wel een God zijn

Loes (29) is niet met het geloof opgevoed, maar had wel het idee dat er meer was. In het contact met christenen, het gaan naar kerkdiensten en door het lezen van de Bijbel is ze meer gaan begrijpen. De keuze om zich aan God over te geven, heeft haar leven veranderd.

Bijzonder

Als kind gingen we alleen met Kerst naar de kerk, dat hoorde erbij. Maar tijdens biologieles op school dacht ik: ‘Wow, het zit allemaal zó bijzonder in elkaar. Het kan niet anders dan dat er een God moet zijn die dat heeft gemaakt.

Arm, maar onbezorgd

In het derde jaar van mijn International Business and Management Studies, ik was toen 20, ging ik voor een half jaar naar Zuid-Afrika. Daar kwam ik in contact met een vriend die in Jezus geloofde. Ik merkte dat er zoveel rust van hem afstraalde. Hij maakte zich geen zorgen terwijl hij best arm was en veel dingen hem tegen zaten. Toch was hij altijd vrolijk. Ik ging met hem mee naar een black-gospelchurch. Allemaal blije mensen. Ik dacht: ‘Wat overkomt me nu?’

Jezus en het kruis snapte ik niet

Ik heb toen voor het eerst een Bijbel gekocht. Weer thuis in Nederland ben ik gaan lezen, ook de evangeliën. Jezus en het kruis… dat vond ik onwijs raar. Echt heel vreemd. God die van je houdt is redelijk basic, iets moois, maar Jezus snapte ik niet.

Onoverbrugbare kloof

Het heeft toen nog twee jaar geduurd, ik was 23, en mijn zoektocht werd specifieker. Ik wilde zeker weten of het christelijk geloof het nu werkelijk is. Tijdens een Alpha-cursus kreeg ik meer te horen over Jezus. Een meisje legde mij de ‘brug-illustratie’ uit. Dat er een onoverbrugbare kloof aanwezig is tussen God en de mens, omdat God perfect is en wij fouten maken. Maar Jezus is de brug, doordat hij aan het kruis de straf voor ons droeg. Dat was nieuw voor mij. Het kwartje begon te vallen.

Mijn hart ging als een gek tekeer

Het definitieve moment van bekering was tijdens een dienst. De prediker riep op om naar voren te komen als je nog nooit de keuze hebt gemaakt om Jezus te volgen en als Heer van je leven te aanvaarden. Mijn hart ging als een gek tekeer. Van alles spookte door mijn hoofd: Moet ik dit wel doen? Wat zullen m’n ouders zeggen? Heb ik nog wel vrienden als ik dit doe? Toen zei ik tegen God: ‘Ik wíl geloven’. De twijfels en angsten verdwenen, het maakte niet meer uit. Ik stapte een heel nieuw leven in.

Antwoorden op levensvragen

Ik heb ervaren dat God mij waardevol en belangrijk vind. Hij heeft mij gemaakt zoals ik ben. In het verleden heb ik bij mannen liefde en bevestiging gezocht. Maar dat is iets tijdelijks. Op de lange termijn is het alleen God die de je hart kan vervullen. Door Jezus en de Bijbel heb ik ook zoveel meer antwoorden gekregen op levensvragen. Waarom is er zoveel ellende in de wereld? Waarom zijn we hier? God heeft er een antwoord op. Door met geestelijke ogen te kijken, zie je het grote perspectief.

God heeft het beste met je voor

Het geloof heeft me ook focus gegeven. Ik wil meehelpen aan Gods Koninkrijk, daar leef ik voor. Ik ben ervan overtuigd dat God echt betrokken is bij mijn leven en mij heel persoonlijk wil leiden. Gemakkelijk is dat niet altijd. Soms begrijp je dingen niet, maak je nare dingen mee, maar je mag erop vertrouwen dat God het beste met je voor heeft. Hij staat naast je en geeft je de rust, de wijsheid en de kracht.”