Unieke bieren in Nederland, waar kan je die vinden?In Nederland drinken we erg veel bier. In 2019 was er in ons land een afzet van 1,3 miljard liter bier, wat ongeveer gelijk staat aan 95 liter bier per Nederlander vanaf 16 jaar, blijkt uit onderzoeken van het CBS. Omgerekend in 95 liter bier op jaarbasis namelijk één glas bier per dag. In Nederland drinken we voornamelijk pilsener, de biersoort die het voornaamste wordt gebrouwen door de grote bierbrouwerijen in Nederland. Echter is het zo dat er tegenwoordig ook steeds meer kleine brouwerijen te vinden zijn in Nederland. We beschikken in Nederland al over meer brouwerijen dan dat België heeft, namelijk 654 actieve brouwerijen. Ieder jaar veranderen deze cijfers en komen er steeds meer brouwerijen bij. In dit blog zullen we gaan kijken naar een brouwerij Haarlem, waarom zijn zij begonnen met het brouwen van bier en wat willen ze bereiken?

Bier uit Haarlem!

Wanneer je in een restaurant zat in Haarlem en vroeg om de bierkaart, werden er vroeger vooral erg veel Belgische bieren aangeboden. Buiten de bekende pilsners, waren er geen andere Nederlandse bueren te bestellen in de bars en restaurants. Uiltje Haarlem wilde hier graag een verandering in maken. In de Verenigde Staten, Scandinavië en in het Verenigd Koninkrijk waren eren zijn er nog steeds vele Pale Ale’s, IPA’s en stout bieren te bestellen in de restaurants. Een brouwerij Haarlem, Uiltje, wilde deze biersoorten naar NEderland halen, om de Nederlanders vervolgens kennis te laten maken met deze, voor Nederland onbekende biersoorten!

Uiltje Haarlem

De brouwerij Haarlem is begonnen met het brouwen van verschillende biersoorten die voor Nederland zeer uniek waren. Wat Uiltje Haarlem in die tijd uniek maakte en ze nu nog steeds doen, is het toevoegen van unieke ingrediënten in het brouwingsproces. Vanuit hier heeft Uiltje Haarlem zijn eerste Pale Ale’s en IPA’s weten te lanceren, waarna ze verder zijn gegaan met het brouwen van unieke bieren. Tegenwoordig is UIltje uitgegroeid tot een volwaardige Nederlandse bierbrouwerij en is het bier te verkrijgen in verschillende supermarkten. In de webshop zelf zijn er vooral unieke bieren te verkrijgen, zoals een ‘Pineapple Weizen’ of een ‘Sour Ale’, om vervolgens een uniek aanbod aan verschillende biersoorten aan te kunnen bieden.

De brouwerij Haarlem produceert iedere dag nieuwe bieren, met als missie om iedere dag het beste bier van Nederland te brouwen. Uiltje Haarlem biedt een breed assortiment van verschillende biersoorten aan, wat ervoor zorgt dat er voor iedereen een unieke en smaakvolle biersoort te vinden is!