Hoogbegaafdheid is meer dan alleen slim zijn

Hoogbegaafdheid is een begrip dat veel mensen kennen en hun associaties mee hebben. De meest voorkomende (logische) associatie is dat hoogbegaafde mensen heel erg slim zijn. Maar zijn ook alle slimme mensen hoogbegaafd? Gifted People brengt mensen die hoogbegaafd zijn graag bij elkaar en onderwijst hun omgeving over wat hoogbegaafd zijn inhoudt en betekent. 

Meer dan slim zijn

Hoogbegaafd zijn is meer dan alleen ‘slim’ zijn. Hoogbegaafden presteren vaak bovengemiddeld op verschillende gebieden. Zo kunnen hoogbegaafden vaak tot een betere concentratie en motivatie komen. Het woord hoogbegaafd duidt op een uitzonderlijke intelligentie. En hoewel dit wel vaak samen gaat, is slim zijn niet de enige voorwaarde om het stempel hoogbegaafd te krijgen. Alhoewel hoogbegaafden vrijwel altijd het stempel hoogintelligent krijgen, is het stempel hoogintelligent geen garantie voor hoogbegaafdheid. Hoogbegaafdheid heeft ook te maken met hoogsensitiviteit en een hoge mate van ontwikkelingscapaciteit. Ook als het gaat om inzicht hebben hoogbegaafden andere kwaliteiten die bovengemiddeld goed zijn. Hoogbegaafden zijn snel in het krijgen van overzicht en kunnen zo vaak tot andere inzichten komen dan mensen die niet hoogbegaafd zijn.

Ik ben slim, ben ik hoogbegaafd?

Net als dat slim zijn niet de enige kwaliteit is van hoogbegaafden, betekent slim zijn ook niet per se dat je hoogbegaafd bent. Hoogbegaafdheid wordt gemeten aan verschillende testen, waaronder een IQ test. Als je een IQ van boven de 130 hebt, ben je hoogst waarschijnlijk hoogbegaafd. Maar nog steeds hoeft dit geen garantie te zijn. Experts zijn getraind op het herkennen van hoogbegaafdheid bij zowel kinderen als volwassenen. Ga dus niet aan de slag met een zelfdiagnose. Maar vermoed je dat jij of iemand in je omgeving hoogbegaafd is? Doe dan wat onderzoek en neem contact op met professionals. 

Zijn hoogbegaafde mensen superieur?

Hoogbegaafdheid klinkt in veel gevallen alsof mensen met hoogbegaafdheid intelligente wezens zijn dan andere mensen. Dit is in de praktijk echter niet het geval. Hoogbegaafde mensen ervaren vaak problemen doordat zij afwijken van de rest. Dit kan op sociaal vlak wat problemen opleveren. Daarnaast hoeft hoogbegaafdheid niet te betekenen dat mensen met hoogbegaafdheid altijd alles beter weten. Zij hebben alleen op bepaalde vlakken een hogere intelligentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *