Het kiezen van een opleiding

Keuzes, keuzes en nog eens keuzes. Wanneer je gaat zoeken voor een opleiding na de middelbare kom je achter allerlei studies en zie je soms door de bomen het bos niet meer. Sommigen weten vanaf moment één al welke studie zij willen volgen, anderen vinden bijna alles leuk en kunnen niet kiezen en weer anderen weten niet wat ze moeten kiezen omdat er weinig studies zijn die ze aanspreken. Wat moet je doen bij deze keuzestress? Hier zijn een aantal handige tips voor. 

Interesses

Een van de belangrijkste dingen voor het kiezen van een mbo opleiding is weten wat je leuk vind en waar jouw interesses liggen. Hierna kan je waarschijnlijk al een aantal opleidingen wegstrepen. Hou je bijvoorbeeld veel van taal, dan is recht en administratie wellicht iets voor jou. Denk bijvoorbeeld ook aan welke vakken jij op de middelbare school het leukste vond. Daarna kan je je gaan verdiepen. Kijk dus ook naar wat de opleiding precies inhoudt en wat jou erg ligt. Vraag jezelf dus ook af of je je meer onder de mensen wilt bevinden tijdens het uitoefenen van jouw vak of dat je kantoorwerk ook leuk vind of misschien ben jij wel een echte onderzoeker? Doe ook goed onderzoek naar wat een studie precies inhoudt en of dit jou wel ligt. Maar wees ook niet te hard voor jezelf, op een gegeven moment maak je namelijk wel een keuze. En ligt deze studie je uiteindelijk niet? Dan kan je altijd nog switchen naar een ander vakgebied. 

Maak een start

Meestal begin je bij mbo niveau 2. Dit is de basisberoepsopleiding en hier leg je de basis voor je studie. Dit is dus iets algemener en minder specifiek. Kijk daarom goed naar MBO niveau 2 om je te oriënteren over jouw studiekeuze. Bezoek natuurlijk ook open dagen en kijk of je misschien een proefdag mee kan lopen. Als laatste komt pas de keuze of je tweetalig onderwijs wil volgen of niet en welke school je wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *