Jezus zei dat hij God was

Samenvatting In geschreven bronnen kan je ontdekken wie Jezus was. Een goede bron om te ontdekken wie Jezus was, is de oudste biografie over hem: ‘het evangelie volgens Markus’. Jezus gaf vernieuwend onderwijs en deed veel genezingen. Ook zei hij dat hij God was en werd hierom gedood. Maar hij stond weer op uit de dood.


De bijbel als bron

Als je een mening over Jezus wilt hebben, is het goed om de bronnen over hem te bekijken. De bron die het meeste over Jezus schrijft, is de bijbel.

Meest oude biografie

shutterstock_846552Wanneer je wilt weten wie Jezus volgens de bijbel was, zou je de kortste biografie over Jezus kunnen lezen: ‘het evangelie volgens Markus’. Het is een aanrader. Kort, bondig en kort geschreven na Jezus zijn dood (geschreven rond het jaar 55). De belangrijkste gebeurtenissen hieronder komen uit deze biografie.

Bijzondere geboorte

Jezus werd geboren in Bethlehem, rond het jaar nul. Volgens de bijbel vond de geboorte plaats zonder dat zijn Joodse moeder, Maria, seks heeft gehad. Van zijn jeugd is alleen bekend dat hij op zijn 12e naar de tempel ging en daar wijs overkwam op de geleerden van die tijd.

Vernieuwend onderwijs

Vanaf zijn 30ste wordt er weer over hem geschreven. Hij gaf onderwijs aan de mensen om hem heen in Israël. De mensen ervoeren dit als vernieuwend en overtuigend. Verder deed Jezus veel genezingen. Hij genas bijvoorbeeld mensen die blind, doof of verlamd waren.

Jezus zei dat hij God was

Jezus deed ook een aantal opmerkelijke uitspraken die leidden tot zijn dood. Zo vergeeft hij enkele keren de ‘zonden’ van mensen (volgens de Joden kan alleen God zonden vergeven). Verder betrekt Jezus een aantal keren het Joodse woord voor God (‘Jahweh’, wat ‘Ik Ben’ betekent) op zichzelf. Voor de Joden is dit godslastering.

Gedood door de autoriteitenJezus-aan-het-kruis

Rond zijn 33ste is Jezus ter dood gebracht. Niet omdat hij een revolutionair was of te goed voor deze wereld. Het was om zijn grote aantrekkingskracht en omdat hij zichzelf tot God verhief, waardoor de Joden hem wilden laten kruisigen.

Jezus werd weer levend

Na zijn dood hield het verhaal niet op. Hij verscheen aan meerdere mensen, nadat hij uit de dood weer levend geworden was. Deze mensen gingen de wereld door om mensen op te roepen de levende Jezus te volgen.

Over de auteur

ARJEN goedArjen (1986) is studentencoach in Rusland. Hij houdt van sport en een goed gesprek tijdens het eten.