Je studiekeuze legt niet alles vast

Samenvatting Het is goed om je eerst af te vragen waarom je wil studeren. Richt je vervolgens op dat waar je goed in bent of waar je graag in wil groeien en bedenk wat daarbij past. Ook is het goed te beseffen dat je studiekeuze niet je hele leven bepaalt. En er zijn vaak meerdere studies die evengoed bij je passen.


Bedenk waarom je wilt studeren

Je kan om verschillende redenen gaan studeren. Baanperspectief, persoonlijke ontwikkeling en meer kennis opdoen over een bepaald studieveld, kunnen meespelen. Je gaat studeren ‘omdat het je leuk lijkt’, ‘omdat je er straks veel geld mee kan verdienen’ of ‘omdat je de wereld wilt verbeteren’. Bedenk waarom je wilt studeren en bekijk of de verschillende studies bij je motivatie passen.

Richt je op dat waar je goed in bent

IMG_8326Denkers zullen zich niet zo gauw inschrijven voor een praktische studie en andersom zullen doeners zich niet verblijden over een studie filosofie. Richt je op dat waar je goed in bent of waar je graag in wil groeien en bedenk wat daarbij past.

De keuze bepaalt niet je hele leven

shutterstock_64474027Het lijkt soms alsof je studiekeuze van groot belang is voor wat je de rest van je leven gaat doen. Maar in werkelijkheid teken je geen levenslang. Met je studie kun je alsnog op een plek terecht komen die je van tevoren nooit bedacht had, maar die wel heel goed bij je past.

Er is niet 1 juiste keuze

Het klopt niet dat er maar één studie bij je past. Er zijn vaak verschillende opties waar je misschien wel evenveel plezier uit haalt. De juiste studiekeuze bestaat niet. Zelfs als je straks enthousiast aan het studeren bent, zal je je weleens afvragen of je niet een andere studie had moeten kiezen. En ja, dat had gekund. Maar je leidt maar één leven. Meer dan twee studies tegelijkertijd wordt een hele uitdaging. 😉

Over de auteur

JeanineJeanine (1993) is student Cultuur-wetenschappen. Ze houdt van gitaar spelen, spontane ontmoetingen en lezen.