Heerlijke imperfectie

Samenvatting Alles kan beter. Je cijferlijst, je levensstijl en je ecologische voetafdruk. Eigenlijk blijf je altijd vatbaar voor verbetering. Je kent mensen die het beter doen dan jij. Ze zijn net wat slimmer, of staan net iets ambitieuzer in het leven. Je vergelijkt jezelf. Conclusie: je doet het niet goed genoeg. Maar zou het niet heerlijk zijn als je gewoon je imperfecties zou accepteren?


‘Ik kan het niet’

IMG_8278 klein

Iedereen heeft er weleens last van. Je hebt een dip, je kijkt naar wat je aan het doen bent en voilà: een gedachte dringt zich aan je op. ‘Anderen zijn hier veel beter in dan ik’, of: ‘waarschijnlijk lukt het me toch niet’. Opeens heb je het gevoel dat je het niet goed genoeg doet. Sterker nog: dat je niet goed genoeg bént. Een rotgevoel.

Anderen zijn beter

Soms heb je dat gevoel langer. Met je studie bijvoorbeeld. Sommigen studeren cum laude af. Jij niet. Anderen hebben hun CV helemaal gepimpt met bestuursjaren, vrijwilligerswerk en mooie reizen. Jij niet. Eigenlijk ben je gewoon een gemiddelde student. Niet uitgesproken slecht, maar ook niet goed. En zeker niet goed genoeg.

Wat is ‘goed genoeg’ eigenlijk

Maar is ‘goed genoeg’ niet erg relatief? Het ligt er tenslotte maar net aan met wie je jezelf vergelijkt. Laat je je gek maken, of ben je gewoon wie je bent?

Geniet!

shutterstock_73705483

Want zeg nou zelf: wat is er mis met gewoon zijn wie je bent? Als je dat gaat doen en accepteren, ben je waarschijnlijk nog veel gelukkiger ook. Dan kan je andermans successen vieren, zonder daarbij te denken: ‘shit, dat kan ik zelf niet.’ Je gaat meer genieten.

Gewoon jij

Hopelijk heb je vrienden waarbij je jezelf kan zijn. Gewoon jij, met al je gebreken. God is ook zo iemand bij wie je gewoon jezelf kan zijn. Hij weet precies je zwakke plekken, maar zal daar nooit misbruik van maken. Hij laat je in je waarde en helpt je om stapje voor stapje te groeien.

PS.

Zou het geen toffe uitdaging zijn om voor je volgende tentamen als doel een 6,5 te nemen? Gewoon, omdat dat ook genoeg is. En dan achteraf genieten van dat cijfer. Als je echt lef hebt zet je het nog op Facebook ook 😉