Ze vinden elkaar in het begin van het universum

Samenvatting Wetenschap gaat om het weten, geloof om vertrouwen. Ze zijn verschillend, maar vinden elkaar in het ontstaan van de wereld. Er moet een beginpunt zijn geweest van ons universum. Kijk om je heen en ontdek of er een maker achter kan zitten.


Definities

Er bestaat een bekende gedachte dat wetenschap en geloof niet samengaan. Maar is dat wel zo? Laten we eens kijken naar de betekenis van deze 2 woorden, voordat we ze tegenpolen van elkaar maken.

  • Wetenschap: Het weten.
  • Geloof: Een vast en innig vertrouwen op God.

Weten vs geloven

Bij wetenschap gaat het om weten. Geloof spreekt over vertrouwen. ‘Ik vertrouw erop dat dit balkon niet naar beneden stort’ klinkt anders dan ‘Ik weet dat dit balkon veilig is’. Het verschil zit hem in het kunnen aantonen van iets. Maar zijn er ook overeenkomsten?

Er moet een begin geweest zijn

Waar geloof en wetenschap het over eens zijn, is dat de aarde bestaat. Maar hoe is deze dan ontstaan? Wetenschappers hebben tal van ideeën over hoe de aarde vorm kreeg en hoe het zich heeft ontwikkeld. Maar hoe zit het met het 0 punt? Hoe ver je ook terugrekent, er is altijd een punt geweest waaruit dit alles in gang is gezet. Daar vinden geloof en wetenschap elkaar.

De wereld zit kunstig in elkaar

Kijk naar jezelf. Kijk om je heen. Nee, niet vluchtig, maar aandachtig. Kijk en zie. Zie dat deze wereld kunstig in elkaar zit, dat het niet lijkt op een chaotische opeenstapeling van ongecontroleerde toeval.

Open voor de mogelijkheid van een God

De vraag is niet of je dat kunt opmerken, maar of je het durft te erkennen. Dat je jezelf durft af te vragen of het zou kunnen dat er een maker is achter dit alles. Niet een God met een baard op een wolk, maar het idee dat er iets of iemand is geweest die aan het begin van dat 0 punt stond.

Durf jij het aan om te erkennen dat er misschien tóch een God bestaat?

Over de auteur

RobertRobert (1986) is directeur van stichting ANDERS. Hij houdt van God, zijn gezin, zingeving en speciaalbier.