Iedereen heeft een absolute waarheid

Samenvatting Kan er een absolute waarheid bestaan? Als je denkt van niet, is dat eigenlijk ook een absolute waarheid. Wat de inhoud van die waarheid ook is. Daarin schuilt een gevaar: het maakt je al gauw te trots. De christelijke absolute waarheid doet juist precies het tegenovergestelde. Deze stelt namelijk dat je enkel door genade bij God kan komen. Je hoeft niet per se zelf het wiel uit te vinden. En dat lucht op.


Iedereen z’n waarheid is een absolute uitspraak

Het klinkt ruimdenkend om te zeggen dat iedereen zijn eigen waarheid heeft. Maar eigenlijk doe je daar mee zelf een absolute uitspraak. Namelijk dat er méér waarheden zijn en niet maar één. Als je dat wel mag zeggen, waarom zou je dan niet mogen zeggen dat er maar één waarheid is?

Jezelf boven godsdiensten stellen is een nieuwe godsdienst

shutterstock_4398985Er zijn ook mensen die geloven dat iedere godsdienst een stukje van de waarheid heeft. Of dat ze in de kern grotendeels met elkaar overeenkomen. Dat lijkt een nederige opvatting, maar is in feite een absoluut standpunt. Want hoe kun je ooit weten dat geen enkele godsdienst de hele waarheid heeft, tenzij je zelf de alomvattende kennis hebt van de geestelijke werkelijkheid?

Weerstand voor absolute waarheid

Een reden waarom wordt gezegd: “dat is jouw waarheid”, is de angst om een mening opgelegd te krijgen. Maar er kan ook worden bedoeld: “ik wil er inhoudelijk niet verder over doorpraten”. Er is weerstand tegen een absolute waarheid. Dit komt omdat het ervaren wordt als een claim om macht, als een bedreiging van je vrijheid.

Een absolute waarheid zonder zorgen

IMG_8244 - kleinDe christelijke absolute waarheid sluit deze machtsclaim uit. Ware christenen beseffen dat Gods genade niet alleen toekomt aan mensen die moreel beter zijn dan anderen; God kent geen onderscheid. Iedereen komt ervoor in aanmerking. Iedereen die erkent tekort te schieten en daar een veilige thuishaven voor durft te zoeken. Vertrouwen op God laat trots dus verdwijnen. Een bevrijdende waarheid.