Bij welk beroep staan de meeste vacatures open?

Stel u bent uw baan zat en u wilt eens wat anders. Als u zich zelfs wil laten omscholen, is het belangrijk om vooraf te kijken naar welke beroepen de meeste vraag is. U wil immers niet dat u na het omscholen zonder werk zit. Elk kwartaal kijkt de European Employment Services (EURES) per land voor welke beroepen de meeste beroepen zijn. In dit artikel gaan we de top drie van beroepen bespreken.

Nummer 1, de timmerlieden

Dit is misschien een verrassende nummer 1. Er is namelijk weinig nieuws geweest over het tekort van timmerlieden. Er is veel meer aandacht geweest voor het tekort aan bijvoorbeeld leraren en verpleegkundigen. Toch is het waar, de meeste vraag is tegenwoordig naar timmerlieden. Er zijn bijvoorbeeld al vacatures in Scherpenzeel voor timmerlieden. Dit is goed nieuws, voor als je je wil laten omscholen. De opleiding tot timmerman is relatief kort. Je een MBO-2 opleiding doen tot timmerkracht of een MBO-3 opleiding doen tot timmerman of timmervrouw. De laatst genoemde opleiding duurt drie jaar, maar je kan vaak ook doen in de combinatie van werken en leren.

Nummer 2, bouwelectriciens

De nummer twee van meest gevraagde beroepen zijn bouwelectriciens. Op bijvoorbeeld de website van Verdowerkt staan er inderdaad ontzettend veel vacatures voor bouwelectricien. Om bouwelectricien te worden moet je de MBO opleiding elektrotechniek hebben gevolgd. Deze kan je op verschillende niveaus doen van MBO 2 t/m 4, deze zijn wisselend van duur. Ook dit kan je vaak doen in de combinatie werken en leren. Dus ook hier kan je je relatief makkelijk naar laten omscholen.  

Nummer 3, loodgieters

Op plaats drie staat het beroep loodgieter. De top drie meest gevraagde beroepen zijn dus helemaal geen beroepen, waar je per se heel veel voor geleerd moet hebben. In Nederland is er dus nog steeds ontzettend veel vraag naar praktisch geschoolde mensen. Dit laat ook meteen de grote waarde zien van een MBO-geschoolde werknemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *